Leasing u BiH u stalnom porastu

ONASA, 09.07.2008.

 SARAJEVO, 9. JULA (ONASA) - Udruženje društava za leasing u BiH prezentiralo je danas u Sarajevu osnovne ciljeve Udruženja, analizu tržišta leasinga u BiH i finansijske pokazatelje za ovu godinu, kao i aktuelnu situaciju na tržištu leasinga.
        Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Udruženje društava za leasing u BiH osnovano je u februaru 2005. godine.
        Tri, tada vodeće leasing kompanije u BiH, Hypo-Alpe-Adria Leasing, Raiffeisen Leasing i VB Leasing, zbog nedostatka zakonske regulative, te zajedničkih problema osnovale su Udruženje, koje je zvanično počelo sa radom u aprilu 2005. godine.
        Prema riječima sekretara Udruženja Brankice Gaco, članice Udruženja su Hypo-Alpe-Adria Leasing, Raiffeisen Leasing i VB Leasing, NLB Leasing, Unicredit Leasing, Euroleasing i S-Leasing.
        Istakla je da su osnovni ciljevi Udruženja, između ostalog, međusobno povezivanje članica Udruženja u cilju unapređenja leasinga u BiH, razmjena iskustava među članicama i promocija leasinga putem glasila i publikacija, proučavanje i praćenje razvoja leasinga, pokretanje inicijativa kod nadležnih organa za donošenje i izmjene zakonske regulative, te predstavljanje Udruženja na međunarodnim skupovima i saradnja sa drugim sličnim organizacijama.
        Kako je kazala B. Gaco, Udruženje je 2006. godine postalo član Leaseurope-a (Federacije svih evropskih leasing udruženja iz 34 zemlje) sa sjedištem u Briselu.
        "Kada je riječ o finansijskim pokazateljima u prvoj polovini ove godine, za vozila je finansirano 73,1 milion eura, opremu 45,4 miliona, nekretnine 69,5 miliona i za ostalo 1,4 miliona eura, odnosno ukupno je finansirano 189,4 miliona eura. Sklopljenih ugovora za vozila je bilo 3.283, opremu 637, nekretnine 71, te za ostalo 25, što je ukupno 4.016 slopljenih ugovora o leasingu“, rekla je B. Gaco.
        Naglasila je da su vozila po iznosu finansiranja u prvih šest mjeseci ove godine zastupljena sa 38 odsto, oprema sa 24 odsto, nekretnine 37 odsto i ostalo sa jedan odsto, dok su po broju ugovora vozila zastupljena sa 81 odsto, oprema sa 16 odsto, nekretnine sa dva odsto i ostalo sa jedan odsto.
        "Što se tiče tržišnog učešća leasing kompanija u ovoj godini, najveće tržišno učešće ima Hypo-Alpe-Adria Leasing sa 44 odsto, slijedi Raiffeisen Leasing sa 28 odsto, Unicredit Leasing sa 11 odsto, VB Leasing sa deset odsto, NLB Leasing sa tri odsto, S-Leasing sa tri odsto i Euroleasing sa jedan odsto tržišnog učešća. U prvoj polovini ove godine plasirano je 189,4 miliona eura, što je 32,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada je plasirano 143 miliona eura. Također, u prvoj polovini ove godine sklopljeno je 4.016 ugovora, što je 6,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je sklopljeno 3.764 ugovora“, kazala je B. Gaco.
        Prema njenim riječima, u 2007. bilansna aktiva je iznosila 727 miliona eura, što je za 61 odsto više u odnosu na 2006. kada je iznosila 452 miliona eura, iznos finansiranja u ovoj godini iznosio je 387 miliona eura, što je 62 odsto više u odnosu na 2006. kada je iznosio 239 miliona eura i broj ugovora u 2008. iznosio je 7.301, što je 31 odsto više u odnosu na 2006. kada je bilo 5.560 sklopljenih ugovora o leasingu.
        "Putem leasinga u periodu 2002.-2007. godina finansirano je 20.000 vozila nabavne vrijednosti 270 miliona eura, 5.000 mašina i druge opreme nabavne vrijednosti 172 miliona eura, 500 nekretnina nabavne vrijednosti 266 miliona eura i ostalog nabavne vrijednosti sedam miliona eura“, rekla je sekretar Udruženja B. Gaco.
        Istakla je da će tržište leasinga u BiH biti regulisano sa dva zakona, a to su Zakon o leasingu Republike Srpske (RS), koji je usvojen krajem prošle godine, i Nacrt zakona o leasingu Federacije BiH (FBiH), koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri.
        Predsjednik Udruženja Sulejman Hadžić je naglasio da tržište leasinga iz godine u godinu raste.
        "U narednom periodu očekujemo još veći i intezivniji rast leasinga, a to, naravno, zavisi od zakonske regulative. Mi smo u posljednje vrijeme intezivirali saradnju sa nadležnim institucijama u cilju rješavanja svih problema. Naime, još uvijek postoje problemi koji ograničavaju leasing kuće, a utiču puno i na naše klijente“, rekao je Hadžić.
        Kazao je da se nada da će se donošenjem i izmjenama zakonske regulative stvoriti dobro okruženje, da će leasing društva u narednom periodu moći sigurno raditi, te da će leasing u BiH zauzeti značajno mjesto.
        "Do kraja godine očekujemo donošenje zakona o leasingu na nivou FBiH, čime će se jasno definisati sva prava i obaveze svih učesnika u leasing poslovima, što će dati sigurnost i leasing kućama i klijentima. Također, očekujemo da će se monitoring nad radom leasing kuća ujednačiti“, kazao je Hadžić.
        Prema njegovim riječima, svim leasing kućama bi odgovaralo kada bi nadzor bio na nivou BiH, odnosno kada bi nadzor vršila Centralna banka BiH (CBBH).
        "Do kraja godine očekujemo da će biti riješeni problemi oko primjene zakona o cestovnom prevozu na nivou BiH. Također, očekujemo primjenu CIPS projekta u oblasti registracije vozila, koja će leasing kućama omogućiti da fleksibilnije finansiraju svoje klijente“, rekao je predsjednik Udruženja Hadžić. (kraj)